Om

Lina Samuelsson är frilansande violinist, utbildad vid Musikkonservatoriet Falun, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon avslutade sina studier för Cecilia Zilliacus våren 2018. Utöver detta har hon deltagit i masterclasses med bl. a. Yair Kless, Isabelle van Keulen, Tanja Becker-Bender, Philippe Graffin och Malin Broman. Hon har mottagit stipendier från ett flertal stiftelser, bl.a. från  Kungl. Musikaliska Akademien, St. Johanneslogen St. Eriks Jubelårsfond samt Vadstenaakademien.

Hon är en engagerad kammarmusiker och driver flera egna ensembler, den mest fasta är Norna, en stråktrio med violasten Ester Forsberg och cellisten Rebecka Lagman. Hon har framträtt vid festivaler som Östergötlands Musikdagar, Svensk Musikvår, Ljudvågor och Unga Musik på Slottet.

Som orkestermusiker är hon flitigt anlitad av de svenska professionella orkestrarna. Hon är även en rutinerad konsertmästare, en roll hon haft för diverse konsertprojekt. Hon är drivande, medproducent och konsertmästare för Östergötlands Musikdagars festivalsinfonietta (ett samarbetsprojekt med Östgöta Blåsarsymfoniker), samt för SoFo Chamber Orchestra (en frilansbaserad kammarorkester i Stockholm).

Även om klassisk musik är hennes huvudgenre spelar hon gärna även annan musik. Hon har spelat in stråk för pop- och rockband och har spelat housemusik på Stockholmsklubbar som Kasai och Mr French. Hon har också ett stort intresse för musikal och har sedan flytten till huvudstaden deltagit i ett flertal produktioner, bl. a. Stockholmspremiären av populära Last 5 Years och som konsertmästare för orkestern i en feministisk, gender bended version av Jesus Christ Superstar.

Godkänd för F-skatt